Haptonomie
Haptonomie gebruikt je gevoelsleven in het opsporen en verhelpen van psychische- en lichamelijke klachten.
Je gevoelsleven
Haptonomie helpt je de wisselwerking zien tussen je lichamelijk gevoel en gevoelens. Dus het effect dat je lichaam en geest op elkaar hebben.
De fysiotherapeut Frans Veldman ontwikkelde deze werkwijze. Hij ontdekte dat zijn patiënten duidelijk beter reageerden op zijn behandeling als hij ze vriendelijk aanraakte en dingen vroeg over hun leven.
Haptotherapie volgt de principes van Haptonomie. We werken met- en vanuit de relatie tussen therapeut en client. Dat maakt de therapie zo bijzonder.
Omdat we met aanraking mogen en kunnen werken, komt de therapie letterlijk en figuurlijk dichtbij. Dit maakt vaak het grote verschil voor cliënten.
Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie. Het richt zich niet op klachten maar op het inzicht van een persoon in zichzelf.
De haptotherapeut is aandachtig, warm, rustig, veilig en eerlijk. Dit kan confronterend werken.
Je gaat contact opeens voelen en ervaren. Daardoor ontdek je wat je mist of gemist hebt.
We proberen niet te doelgericht te werken, binnen strakke kaders. We willen juist menselijkheid in sessies brengen. Je komt als het ware op bezoek bij mij.
Als haptotherapeut help ik je jouw klachten doorgronden onderzoeken, begrijpen, verminderen en liefst verhelpen.
Bij deze vorm van therapie horen vraaggesprekken, aanrakingen en ervaringsgerichte situaties.
Vraaggesprekken
We beginnen sessies altijd met een gesprek. We praten over wat je hebt meegemaakt in de afgelopen weken. Wat deed je met je inzichten uit de vorige sessie en hoe gaat het met je?
Aanrakingen
Met aanrakingen kom ik letterlijk dichtbij. We onderzoeken wat dit met jou doet en hoe je dit via je lichaam waarneemt. Zo komen non-verbale signalen naar voren in gebaren, houding en reacties.
Ervaringsgerichte situaties
In dit deel staan situaties uit het echte leven centraal. Ook hier onderzoeken we hoe jij reageert op de omgeving en de ander. Wat doet de situatie met jou en hoe neem je dat via je lichaam waar?
Klik en controleer of jij haptotherapie kan volgen.
Haptotherapie kan bij veel diagnoses wel een goede behandeloptie zijn, maar niet als hoofdbehandeling. Dan werkt de aanpak vooral ondersteunend, naast een psychologisch traject. Ook is Haptotherapie een goede opvolgoptie, mocht je een psychologisch traject gevolgd of afgerond hebben en wel nog hulpvragen hebben rondom je gevoelswereld.
Haptotherapie is niet geschikt voor: mensen met een bipolaire stoornis type 1, suïcidaliteit, persoonlijkheidsstoornissen (cluster A en B), neiging tot hallucineren, psychoses, schizofrenie en complexe PTSS. Bij deze mensen worden klachten soms erger door de lichaamsgerichte aanpak van haptotherapie. Twijfel je? Vraag dan eerst je psycholoog of psychiater om advies.
Haptotherapie
Met haptotherapie duiken we in de oorzaak van klachten en problemen zoals:
Is Haptotherapie wel passend als je ADD/ADHD of autisme hebt?
Ja! Haptotherapie kan goed helpen bij het grip krijgen op de gevolgen van ADD/ADHD en autisme. Bepaalde klachten zijn bij jou hetzelfde als bij mensen die geen ADD/ADHD of autisme hebben. Er liggen wel andere oorzaken aan ten grondslag, maar dat neemt niet weg dat ook jij kan leren om beter en meer te voelen en vooral te begrijpen wat je voelt. Twijfel je? Dan kunnen we altijd in gesprek gaan om te kijken waar je over twijfelt en of we daar een oplossing voor kunnen vinden.
Beginnen
Mijn begeleiding start altijd met een gratis kennismaking. In dit gesprek kijken we of er een klik is en of haptotherapie past bij jouw hulpvraag.
Als je start, bepalen we in vier sessies waarbij je hulp nodig hebt. Je leert wat haptotherapie precies is en wat het met je doet:
1
In de eerste sessie gaan we in gesprek met elkaar. Jouw levensverhaal staat hier centraal.
2
Tijdens de tweede sessie onderzoeken we hoe je omgaat met het innemen van ruimte. Zie de positiebepaling.
3
De derde sessie staat in het teken van de aanraking.
4
In de vierde sessie schrijven we doelen op. Deze bepalen de rest van jouw traject. Ook maken we het behandelplan.
Iedere sessie hierna bespreken we wat je meemaakte. Zijn er zaken veranderd of juist niet? Helpt de haptotherapie nog of moeten we iets aanpassen?
De doelen in jouw behandelplan bespreken we regelmatig om te kijken hoe het gaat.
Het behandelplan is een strikt persoonlijk, digitaal document. Lees de voorwaarden voor meer details.
Elke sessie bestaat uit het gesprek, de aanraking en/of de positiebepaling
Het gesprek
In het gesprek praten we over jouw jeugd. Er komen poppetjes op tafel, die jouw leefomgeving van toen laten zien. Dit helpt ons van een afstandje kijken naar de relaties en gebeurtenissen in je leven.
De positiebepaling
Met de positiebepaling leer je hoe je letterlijk je plek inneemt en hoe dit voelt. We werken in de ruimte en met materialen, bijvoorbeeld een grote bal of wiebelplank.
De aanraking
Hoe is het als de ander je aanraakt of heel dichtbij komt? Dat ontdekken we met de aanraking. Hierbij raak ik je rug, armen of benen aan.
Een sessie duurt 1 uur. Wat we doen tijdens een sessie, bepalen we samen.
Soms kan een aanraking belangrijk en passend zijn, soms is dat juist een positiebepaling.
Tussen sessies wordt je ontwikkeling zichtbaar. Het is daarom belangrijk om ook buiten de sessies bezig te zijn met wat je leert.
PGB Begeleiding
Met een persoonsgebonden budget kan je begeleiding van You&Me Care inkopen. Samen onderzoeken, verhelpen of verminderen we jouw klachten en problemen:
Beginnen
Mijn begeleiding start altijd met een kennismakingsgesprek. We kijken of er een klik is en of mijn begeleiding past bij jouw hulpvraag.
Ik ga uit van je mogelijkheden en hoe je deze kan benutten.
Vaak weet je veel meer dan je denkt en heb je alleen een zet(je) nodig om verder te komen!
Je doelen bespreken we regelmatig en stellen we waar nodig bij.
Meestal zien we elkaar één keer in de week of twee weken. We bekijken steeds samen hoe lang we in gesprek moeten zijn en hoe lang we nodig hebben om taken op te pakken.
Over — You&Me Care
Elke Doeser
Ik ben Elke (1980). Mama van 2 jongens, partner, vriendin, baasje van onze Jack Russel × Teckel Jimmie, ervaringsdeskundige en bevlogen hulpverlener.
Door een bijbaantje in contact met patiënten
- 2001
Ik volgde een creatieve opleiding en door vakantiewerk als patiëntenvervoerder kwam ik in contact met patiënten. Dit vond ik onverwacht zo leuk, dat ik besloot te onderzoeken of een vervolgopleiding in de zorg iets voor mij zou zijn. Die zoektocht maakte me zo enthousiast: ik zat op de goede weg!
Leren luisteren, begeleiden en motiveren
- 2004
Tijdens Culturele Maatschappelijk Vorming leerde ik groepen helpen meedoen in de maatschappij. Deze opleiding paste bij mij, omdat je vooral je eigen-wijsheid inzet om aan te sluiten bij een doelgroep. Doe vooral zoveel mogelijk buiten de kaders & ga links als de rest rechts gaat: een jas die mij goed past.
Een woongroep en systeemtherapeutisch werk
- 2006
Mijn eerste baan kreeg ik binnen stichting Prisma, als begeleider op een woongroep voor kinderen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Ondertussen bleef ik mezelf specialiseren in gezin- en systeemwerk. Met de post-hbo-opleiding Systeemtherapeutisch werker kon ik (eerder) meer gaan betekenen in het leven van kinderen die dreigden vast te lopen.
Gezinsbegeleider Jeugdzorg/GGZ
- 2008
Met mijn tweede diploma op zak startte ik in de Jeugdzorg. Als therapeutisch medewerker werkte ik ambulant, bij gezinnen thuis. In deze jaren bij Buro Atlantiszorg (BAZ) ontdekte ik dat mijn hart ligt bij het verbinden van mensen, zowel met zichzelf als met hun omgeving.
Opleiding Haptotherapeut
- 2010
Omdat ik (nog) meer verdieping in het vak van hulpverlener zocht en meer verdieping wilde bieden aan cliënten, startte ik de opleiding tot Haptotherapeut in Nijmegen.
You&Me Care
- 2015
Na de opleiding tot Haptotherapeut zette ik mijn eigen onderneming op. You&Me Care staat voor betrokken, betrouwbare en bovenal mensgerichte zorg. Dit betekent de ander zo goed mogelijk proberen te zien en verstaan in verlangens en moeilijkheden en daarbij aansluiten vanuit mijn eigen kennis, kunde en bagage.
Haptotherapeut
"Als je in verbinding staat met jezelf, ben je beter in staat om voor jezelf te zorgen. Het wordt dan ook wat makkelijker om voor je omgeving en de ander te zorgen."
Ik koos voor haptotherapie, omdat het een therapievorm is die met én vanuit het lichaam werkt. Ook mag het lichaam aangeraakt worden. Ik denk dat ik cliënten hierdoor nog beter door hun proces kan helpen.
Mijn eigen proces
Ik ben zelf het voorbeeld van iemand die al jaren aan het sleutelen is aan zichzelf, vanuit een rommelige en onveilige jeugd (hechting, PTSS en ADHD).
Dit proces gaat met ups en downs. Het is hard werken, maar maakt mij tot de hulpverlener die ik nu ben.
Ik vind het een kracht; wanneer je jezelf niet neerleg bij je situatie maar blijft werken aan het doorbreken van oude patronen, het vinden van ruimte en (her)kennen van je ware ik.
Al je kennis en kunde worden enorm versterkt door dit persoonlijk proces. Of je nou hulpverlener bent of niet.
You en Me is een opstelsom van samen. Daar komt verbinding bij naar voren, wat in een adem bij de haptonomie hoort en mijn kracht en werkwijze.